tiistai 8. joulukuuta 2009

8. luukku - viisi muistoa lapsuuden jouluista

Mielessä on tänään pyörinyt lapsuuden joulut ja sieltä ajattelin listata näin alkuun viisi asiaa.

1. Joulukuusi
Itse joulukuusen hankkiminen on jäänyt hyvin mieleen. Asuin suurimman osan lapsuudestani pienellä paikkakunnalla ja joulukuusia ei ollut montaa myynnissä koska kaikilla oli oma tai naapurin metsä harvennettavana. Joulukuusen hankkiminen olikin isälleni joskus sangen hankalaa. Muistan eräänkin joulun, jolloin meinasi melkein käydä niin että kuusi jäi hankkimatta. Aattoa edeltävänä yönä pakettiauto kuitenkin kurvasi pihaamme ja sieltä nostettiin pihaan kaunis kuusi. Varsinainen jouluihme.
Joulukuusen koristeluun liittyy myös muistoja, joita edelleen vaalitaan. Kuusen latvaan laitettava tähti on isäni lapsena tekemä melko kammottava tekele nykypäivän "hienoihin" tähtiin verrattuna. Kaksi pahvia reunoistaan niitattuna ja kultaisella tussilla huonosti väritetyt. Tähti kuitenkin edelleen koristaa kuustamme joka vuosi. Lisäksi kuusen alla oleva matto on iäisyyksiä vanha sekä osa koristeista on vaan aina ollut olemassa.

2. Joulukortit
Joulukortit laitettiin sisareni ja minun jakaman huoneen isolle ilmoitustaululle. Leikimmekin kaksi vuotta nuoremman sisareni kanssa iltaisin leikkiä, jolloin arvuuttelimme mikä kortti oli keneltäkin sukulaiselta. Aaton jälkeen osasimme jokaisen kortin jo ulkoa.

3. Aamun joulupussit
Meillä joululahjat on jaettu aina illalla eikä aamuisin ole annettu mitään armolahjoja lasten hiljentämiseksi. Meidän perheessä kuitenkin vanhemmat aina piilottivat aamuksi pienet joulupussit olohuoneeseen ja me lapset sitten haimme pussit ja mutustelimme pussien sisällä olleita karkkeja kun katselimme aaton piirrettyjä ja joulupukin kuumaa linjaa.

4. Joulukalenteri
En ole koskaan välittänyt suklaakalentereista ja nykyisinkin ostan mieluiten kuvakalenterin. Lapsena oli kuitenkin olemassa kalentereita, joiden luukkujen sisältä löytyi pieniä esineitä. Esineet olivat muovisia pieniä eläimiä ja muita tavaroita. Mistähän tällaisia kalentereita vielä saisi ja muistaako joku muu tällaiset kalenterit?

5. Ennen jouluruokaa
Joulun perinteistä ehkä erikoisin on ruokapöydässä ennen ruokailua tapahtuva jouluevankeliumin lukeminen ja enkeli taivaan laulaminen. Kuten jo aiemmin kävikin ilmi en/emme kuulu kirkkoon enkä koskaan ole joulua oikeastaan kristillisessä merkityksessä juhlinut. Perinteet ovat kuitenkin vahvassa ja en usko että näistä perinteistä ihan heti ollaan luopumassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti