keskiviikko 2. joulukuuta 2009

2. luukku - kolmen perheen joulu

Ensimmäisen luukun kommentti kannusti kirjoittamaan joulun vieton kompromisseista ja uusista perinteistä.

Meidän molempien perheet rakastavat joulua ja viettävät sitä omien perinteidensä mukaan. Onneksemme molempien perheet asuvat nykyään samalla paikkakunnalla meidän kanssamme (tosin aiemmin matkaa minun lapsuudenkotiini oli vain 40 km). En ole saanut siis kokea autossa istumisen riemua jouluisin, sillä vain kerran olemme viettäneet joulun isovanhempieni luona Tampereella ja toisen kerran tätini ja toisten isovanhempieni luona Helsingissä.

No, nykypäivään. Minun vanhempieni luokse tulee yleensä isäni vanhemmat Tampereelta viettämään joulua. Mieheni kotitalossa taas isoäiti asuu samassa pihapiirissä, mutta koska vanhemmat ovat eronneet hänen isänsä asuu muutaman kymmenen kilometrin päässä. Meille molemmille on lähes itsestäänselvyys, että vietämme aaton tärkeimmät hetket omien vanhempiemme luona ja aivan ensimmäisinä jouluina emme edes nähneet toisiamme kuin vasta seuraavana päivänä. Taustatietona: olemme olleet yhdessä 6 vuotta, asuneet yhdessä 5 vuotta ja naimisissa hieman yli vuoden verran, ei lapsia vielä, mutta meillä on kolme kissaa.

Eipä kulkenut juttu vieläkään nykyiseen tilanteeseen :) Minä vietän yleensä aattoa edeltävän päivän vanhempieni luona siivoilleen (perinteeseen kuuluu myös pizzataxin tilaaminen siivouksen jälkeen) ja käymme joulusaunassa. Yöksi tulen kotiin. Aattona lähdemme molemmat aamulla omille teillemme, minä vanhempien luokse aamupuurolle ja mies pitkälle kävelylenkille, toivottavasti lumisiin maisemiin, oman kotinsa lähistölle. No, illalla lahjojen ja syömisen  jälkeen mieheni tulee kahville vanhempieni luokse ja ottaa minut samalla kyytiin ja menemme hänen kotiinsa, jossa vietämme loppuillan. Viime jouluna jäin myös sinne yöksi, mutta tänä jouluna olen tehnyt päätöksen, että haluan nukkua yön omassa sängyssäni. Joulupäivänä taas mieheni käy syömässä isänsä perheen luona ja minä suuntaan taas omien vanhempieni luokse.

Uusia perinteitä: tänä vuonna siis ensimmäinen yö kun nukun omassa kodissani aattoyön, lisäksi aiomme käydä joulusaunassa aaton-aattona mieheni kotona ja puurolla joulupäivänä myöskin mieheni kotona. Lisäksi viime vuonna aloitettu kokeilu vanhempien yhdistämisestä joulupäivänä kahvittelun merkeissä onnistuu varmaan tänäkin vuonna, eli minun vanhempani ja isovanhemmat suuntaavat joulupäivänä mieheni perheen luokse kahville.


Anopin kirpputorikuormasta pelastettu koriste"tyyny"

Tilanne muuttuu hiljalleen. Isovanhempani ovat sen verran vanhoja ja huonoja liikkumaan, etteivät he enää kauaa jaksa kulkea Tampereelta tänne ja sitten joskus kun meillä ehkä on lapsia vietämme joulua kenties eri tavalla. Lisäksi meidän molempien sisarukset perustavat omat perheensä jossain vaiheessa. Eivätkä nuo vanhemmat aina välttämättä jaksa katsella meitä vaan suuntaavat ehkä ulkomaille joulun viettoon. Ainakin omat vanhempani aina uhkailevat joulusta jossain kivassa kaupungissa...

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa toimivalta ja kummankin kannalta mukavalta ratkaisulta tuo teidän joulun viettonne. Laitoin itseni lukijaksi, jotta voin joka päivä seurailla luukkujen aukeamista (: Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa avaamaan luukkuja! :) Toimivuuteen auttaa tosiaan huomattavasti se että kaikki asuu samalla paikkakunnalla...

    VastaaPoista