maanantai 14. joulukuuta 2009

14. luukku - jouluinen ilta

Tänään tehtiin kiinalaista ruokaa ja jälkkäriksi tiramisu-juustokakkua. Kiinalaisen ruuan tekeminen ei ole niin hankalaa kuin kuvittelisi, kunhan tarvittavat raaka-aineet on hankittu. Meidän jääkaapista löytyykin nykyään aina osterikastiketta, kalakastiketta ja seesamiöljyä :) Illan menuun kuuluvan kung po kanan ohje löytyy täältä.

Jälkiruuaksi piti tehdä glögi-piparkakku-juustokakkua, mutta koska kerroksien piti hyytyä yhteensä 7 tuntia, jäi kakku aikataulujen vuoksi tekemättä. Sen sijaan valittiin Kinuskikissan blogista löytyvä tiramisu-juustokakku, jota kylläkin muokattiin pohjan suhteen jouluisemmaksi. Pohjaan laitoimme siis paksuja piparkakkuja ja tulos oli todella maukas. Tässä meidän muokattu ohjeemme:

Tiramisu-piparkakku-juustokakku

n. 300 g Töysälän paksuja piparkakkuja, joista pohjaan 200 g ja väliin 100 g (paketissa 400g joten loput saa syödä) 


Kostutus:
3 dl kahvia
1 ½ rkl sokeria

Täyte:

6 liivatelehteä
4 munankeltuaista
1 dl sokeria
500 g mascarpone-juustoa (juustoa tuli meillä yhteensä 450 g, sillä jääkaapissa oli tavallista tuorejuustoa 200g paketti)
2 munanvalkuaista
2 rkl kahvia

Pinnalle:
Tummaa sokeritonta kaakaojauhetta

Keitä kahvi (3 dl + 2 rkl).
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperinpala. Laita piparkakut vuoan pohjalle siten, että kastat ne kostukkeeseen ja asettelet vieri viereen.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi vesihauteessa kattilan päällä. Sekoita vaahdon joukkoon mascarpone-juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto muun täytteen sekaan.
Mittaa kattilaan täytteeseen tuleva kahvi. Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.
Kaada puolet täytteestä vuokaan keksien päälle. Kasta loput keksit kummaltakin puolelta kostukkeeseen ja asettele ne täytekerroksen pinnalle mahdollisimman tiiviisti. Kaada päälle loput täytteestä ja tasoita pinta sileäksi. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia. Irrota vuoasta kakun hyydyttyä ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.



Juustokakut ovat suurta herkkuani, mutta niiden tekeminen on melko rasittavaa. Viime tammikuussa ostettu silikoninen/posliininen irtopohjavuoka pelasti tilanteen. Siinä ei tarvitse pelata leivinpapereiden, reunoista irrottamisen tai kakun siirtämisen toiseen astiaan kanssa. Sokokselta noin 30 euron hintaan ostettu vuoka siis kannatti hankkia.

Pakkanen saapui tänne Poriinkin sitten viimein. Mittari näyttää tällä hetkellä -12 astetta. Luntakin on kivasti ja puistojen puut näyttää tosi kauniilta. Huomenna täytyy aloittaa viimeinkin siivous sunnuntain synttärikutsuja varten ja laittaa valkoinen tekokuusi paikoilleen...

Ai niin, illan elokuvana katsoimme klassikon Ihmeellinen elämä (It's a wonderful life), jota ainakaan minä en ole aiemmin nähnyt. Tämän voisi tosiaan katsoa vaikka joka joulu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti