sunnuntai 20. joulukuuta 2009

20. luukku - kahvia, kakkua ja sinihomejuustoa

Tänään meillä kahviteltiin oikein kahdessa erässä. Miehen synttärit on virallisesti vasta huomenna, mutta meillä on ollut joka vuosi perinteenä kutsua ihmiset kylään kun on kerran joulukin ovella.

Tarjoamiset olivat myös jouluista sorttia: pistaasikakkua, kahta erilaista suolaista homejuustosta ja parmesaanikeksejä.

Kakkuna oli siis "Tee ite parempaa" pistaasikakku Maku-lehdestä. Testattiin tätä ohjetta jo syksymmällä ja hyvää oli silloinkin. Ohje on melko erikoinen, mutta lopputulos loistava.


Pohja
1 banaani
100 g ruiskeksejä (esim. Jyväshyvä Rukiinen)
2-3 rkl voita sulatettuna 


Täyte
2 valkuaista
1 dl tomusokeria
1 prk (250 g) rahkaa
2 tl vaniljasokeria
3 rkl vaahterasiirappia

1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
 

Päälle
1/2-1 dl pistaaseja murskattuna 

Voitele pitkä leipävuoka. Halkaise banaani pituussuunnassa neljään lohkoon ja pilko banaani vuokaan. Murusta keksit hienoksi banaanien sekaan ja ravistele, kunnes palat paneroituu. Valuta vuokaan voisula.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri marengiksi. Mausta rahka vaniljalla, vaahterasiirapilla ja appelsiinin kuorella. Kääntele marenki rahkaseokseen.

Levitä täyte banaanipohjalle ja tiputtele pinnalle pistaasimurskaa. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa kakku hieman jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä.


------- 

Suolaiset valmistettiin molemmat homejuustosta, sillä sitä löytyi jääkaapista valmiina. Molemmat ohjeet ovat myös usein käytetystä Kurpitsamoskan blogista.
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
noin 1 dl omenahilloa
150 g sinihomejuustoa muruina
1 dl pähkinöitä rouhittuna (esim. hasselpähkinöitä tai pistaaseja)

Sulata voitaikinalevyt ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä levyt leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele taikinapalat kevyesti omenahillolla. Ripottele päälle sinihomejuustomuruja ja pähkinärouhetta. Ajele taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla taikina sopiviksi suupaloiksi. Paista uunin alimmalla tasolla 20-25 minuuttia.
 
Tässä pohjat odottavat paistamista

 
Ja tässä valmis tuote ja vieressä parmesaanikeksit
Parmesaanikeksit (n. 24 - 30 kpl)
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
3 dl parmesaaniraastetta
120g huoneenlämpöistä voita
2 luomukananmunaa
(2tl vettä)
n. 1dl parmesaaniraastetta keksien pinnalle

Sekoita jauhoihin seesaminsiemenet ja juustoraaste. Kuutioi pehmeä voi ja nypi se muiden aineiden joukkoon. Lisää kananmunat ja sekoita taikinaksi. Lisää tilkka vettä, jos tuntuu, ettet muutoin saa muotoiltua taikinasta pötköä. Kääri pötkö kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi jähmettymään. Leikkaa pötköstä 1-2cm paksuisia viipaleita, laita pellille ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Ole tarkkana paistoajan kanssa, sillä maku on parempi, kun eivät ole liian "ruskettuneita". Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa.
----------- 
Lisäksi tehtiin vielä sinihomejuustorullia
1 iso kokonainen levy voitaikinaa (älä siis osta kolmen pienen levyn voitaikinapakkausta)
170 g sinihomejuustoa
200 g ranskankermaa
luomumuna voiteluun

Sulata voitaikinalevy. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Kauli taikina noin kaksinkertaiseksi. Siirrä sinihomejuusto ja ranskankerma tasapohjaiseen astiaan. Muussa juusto ja ranskankerma haarukalla tasaisenlaiseksi massaksi, johon saa jäädä myös isompia juustomöykkyjä sattumiksi. Levitä seos tasaisesti kaulitun taikinan päälle. Rullaa taikina rullalle ja leikkaa kahden sormen paksuisiksi paloiksi. Nosta rullat pystyasentoon leivinpaperin päälle uuninpellille ja voitele kananmunalla. Paista rullia uunissa noin 20 minuuttia. Varmista välillä tilanne. Rullien kuuluu saada väriä päältä, mutta sisemmältä voitaikina saa jäädä pehmeäksi ja hivenen raa’aksi. Uskokaa pois, se on parasta juuri niin!
Anna rullien jäähtyä ennen tarjoilua.
-------------------  

Iltapäivä (ja iltakin) sujui rattoisasti ja kissoilla riitti vieraissa ihmeteltävää. Nyt kissat vetelevätkin sikeitä varmaan aamuun asti. Kämppä on nyt siivottu lattiasta kattoon ja voikin levähtää hetken. Keskiviikkona siirrynkin siivoamaan vanhempieni luokse ja samalla tehdään myös joulun ruuista jo osa.

1 kommentti: